Salam Taaruf!

Assalamualaikum buat semua yang pernah dan sedang menjejaki blog ni. Terima kasih banyak2.

Tentang aku..
Aku bukan blogger baru, bukan jugak yang lama.
Hanya menulis bila perlu dan bila ada masa.
Masih terikat dengan pelajaran yang memerlukan lebih masa dan tumpuan.

Aku manusia yang tak reti nak mengarang, tapi suka menulis.
So, apa yang terpapar, tertulis di blog ni, harap dimaafkan kalau ada sebarang kesilapan dan kesalahan.

Jangan segan-segan nak tinggal jejak korang. Ada masa aku follow.

Sekian~

Saturday, 20 September 2014

Life's a climb... but the view is great~ ;)

Assalamualaikum.. lama aku tak mengupdate..
Rindu.. rindu nak menaip..

Life's a climb.. but the view is great..
Betullah tu..
Aku yakin dengan kata2 tu..
Even though it's hard to climb all those batu2 licin, tanah2 basah which are the analogy of susahnya nak hadapi segala dugaan, akhirnya insyaallah u'll get what u deserve.

Aku rasa, aku paling benci nak menghadap segala payahnya hidup. Well, sape suka susah kan?
Tapi, jomlah.. jom kita tarbiah sikit hati untuk jadi kuat.
Untuk percaya di akhir setiap susah ni mesti ada senangnya..

Penat sebenarnya. Nak menanggung segala susah ni, penatnya sungguh buat aku lelah..
Rasa terkejar-kejar dengan dunia yang tak berpenghujung..
Sigh, lemahnya aku..
Mudah nak cakap "head high, look forward, show a big smile, and live life to the fullest!" Tapi, yang rasa je yang tahu..
Things are easier said than done. It's always like that. Sentiasa.

Aku belajar.. untuk jadi manusia yang lebih bersyukur.
Hidup dengan hati yang lebih kental walaupun sukar.
Kerana aku tahu, at the end, the view must be great!
But yeah, easier said than done..

Kenapa rasa tak bermotivasi sangat sekarang ni pun tak tahulah..
Pelik dengan diri sendiri~
Terlebih tido sampai jadi tak betul~

Till here peeps.
See ya later.

Wassalam~

Thursday, 10 April 2014

Fighter (part 2)

DAH LEBIH SEBULAN Zack kembali bersekolah di SMART. Lebih sebulan juga dia tahan mulut daripada menyuruh Zack jadi seperti Zack yang dulu. Acai mengeluh. Tak tahu nak mengadu pada siapa tentang rasa yang beraja dalam hatinya ketika ini. Sesak lagi menyesakkan. Perubahan Zack buat kepala rasa serabut yang amat. ‘Kenapa kau muncul dan buat aku sakit kepala Zack?’ Otak tak habis bertanya soalan sama. Pening.. Keliru..
            Laman web yang terpampang di hadapan mata direnung kosong. Siang tadi, dapat mesej daripada Zack. Mesej pendek yang buat tangannya tergerak untuk buka laman web yang menambahkan kepeningan di kepala.

            + Assalam. Cuba buka laman web gainpeace.com. Ada tenang yang kau boleh jumpa. :)

            Dan motif dia buka laman web ni hanyalah untuk cari ‘tenang’ yang Zack maksudkan tu. Tapi, apabila ‘tenang’ versi Zack dan ‘tenang’ versi dia dah jauh berbeza macam langit dan bumi, dia hanya mampu nganga depan laptop tanpa buat apa-apa. Betullah Zack dah berubah. Sangat obvious rasanya bilamana tenang yang dulunya dicari dengan dengar lagu-lagu Avenged Sevenfold kini bertukar dengan baca bahan-bahan bacaan yang berunsurkan keagamaan yang tak pernah terfikir pun di benaknya.
            Setelah beberapa lama berteleku di hadapan laptop, tangan dibawa memegang tetikus untuk menekan tanda pangkah di belah kanan laman. Sorry kawan, I’m not ready for this stuff yet.
***
            Buku Success Biology dibelek sepantas mungkin. Mata cepat menangkap setiap baris ayat yang tertulis. Tajuk bab 3 tingkatan lima ni sungguh buat dia rasa macam nak berguling. Rajin? Tak.. Dia bukanlah rajin sangat nak study. Tapi, dalam masa beberapa minit sahaja lagi, akan ada ujian tentang tajuk ini. Sesiapa yang dapat markah bawah daripada 40 dari 50 soalan harus stayback di sekolah petang ni, kata cikgu. Namun, perkataan harus tu dah rasa macam satu kewajipan bilamana ia ditutur oleh Cikgu Zaidah semalam, cikgu paling tegas dalam sekolah.
            Pap! Mejanya ditepuk kuat. Kepala diangkat. “Kenapa?” Soalan ditanya kepada Zack. Kepala kembali menekur buku.
            Zack geleng kepala. “Kalutlah kau Cai. Kalaulah ujian Pendidikan Islam pun at least kau baca macam ni.” Ni tak. Sahkan study last minute, pegang pun tidak buku tu.
            Gerakan tangan dah tak selaju tadi. Kepala terasa makin susah pulak nak mencerna ayat-ayat yang tertera di dada buku. Dada rasa berbuku. “If you have nothing better to say, you better stay quiet.” Acai keluar aura nak mengamuk. Bibir diketap. Geram bila Zack macam keluar aura nak cari pasal. Padahal sebelum ni, sekasar mana pun bahasa yang diguna, takde pula dia rasa nak benam Zack bawah tanah. Tapi, bila ayat macam tadi ditutur, serious rasa nak mengamuk. Mungkin sebab dia rasa Zack dah lain, jadi pembawaannya dengan gurauan Zack juga jadi lain.
            Kening terangkat sebelah. Sentap pulak budak ni.. Dulu okay je bedal cakap macam mana sekalipun. “Aku gurau jelah Cai.” Kerusi di depan Acai ditarik keluar dari bawah meja, lalu duduknya dilabuhkan.
            ‘He’s kidding. Yang kau nak sentap kenapa Acai oii?’ Rasa bersalah sebab dah marah Zack tadi dibiar. Muka diangkat pantas dari buku bilamana ayat kedua Zack kedengaran.
            “Cikgu Zaidah tak datang harini. Anak dia sakit.”
            “Kau serious? No test for today?” Oksigen dah rasa kembali memenuhi ruang jantung.
            Zack angguk. “Serious jugak aku nampak mata kau bersinar-sinar macam baru menang award sekarang ni.”
            Acai cebik. “Whatever.” Badan disandar lega pada kerusi.
            “Buka tak webpage aku kasi?”
            Badan automatik kaku. Nak jawab apa? Agak-agak Zack terasa ke tidak kalau dia jawab tak? “Erm, tak.” Wajah Zack yang nampak hampa dipandang. “Aku tak sedia untuk baca benda-benda yang aku tak mampu cerna.” Jujur.
            Angguk. “Faham. Bukan salah kau kalau kau rasa benda tu berat. Aku pun sama kot dulu..” Sebuah buku disua ke arah Acai. “Ni boleh tolong kau kot.”
            Huluran bersambut. Buku apa ni? “I’ll.. try?
            Angguk lagi. “Take your time.” Aku doakan kau, kawan.
            Dan buku yang bersambut dari tangan Zack tadi terus dimasukkan ke dalam beg.
***
            Hari Ahad macam ni memang guna untuk rehat sepenuhnya. Jumaat malam sampailah ke Sabtu malam dah guna sepenuhnya untuk buat kerja sekolah. Harini jelah pun kalau nak duduk tak buat apa-apa. Kak Laila tengah memasak. Abang, masih dalam bilik tak keluar-keluar walaupun dah nak dekat pukul 12 tengahari sekarang ni.
            Duduk dilabuhkan di atas sofa di ruang tamu. Masa rehat yang tak tahu nak digunakan untuk apa. Tiba-tiba teringat buku yang Zack beri beberapa hari lalu. Kaki menapak ke bilik di tingkat atas. Beg sekolah diselongkar. Mencari buku yang tak sempat diteliti pun masa ambik dari tangan Zack haritu.
            Acai turun ke ruang tamu di tingkat bawah semula dan kembali duduk di sofa tadi. Buku di tangan ditelek. Contengan Jalanan. Hmm, cerita pasal budak-budak jalanan Zack kasi aku? Ingatkan buku jenis agama. Pelik.. Namun, bila ayat di bahagian bawah dibaca, persepsi tadi hilang terus. ‘Contengan pengalaman perjalanan cari Tuhan..’ ‘So, Acai.. Kau nak baca ke tak?’ ‘Should I try? I promised Zack that I’ll try.’ Fikiran bertelingkah sebelum dia ambil keputusan untuk cuba baca buku di tangan..
            Tak sedar masa berjalan pantas. Dah banyak bab dia baca. Buku ni.. agak menarik. Tak susah nak faham apa yang nak disampaikan. Hati mula terasa dijentik satu rasa yang tak tahu nak diklasifikasikan sebagai apa.
            “Hai dik, baca apa?”
            Suara Kimi kedengaran dalam dia duk ralit membaca. Buku ditutup selepas muka surat terakhir yang dibaca ditanda. “Ni.” Cover depan di tunjuk kepada Kimi yang dah ambik tempat di sofa bertentangan.
            Kimi kerut dahi. “Buku lorong gelap ke nih?”
            Acai geleng. “Baca sampai habislah tulisan dekat cover ni.”
            Dan kerut di dahi Kimi makin jelas ketara..

Malamnya, pembacaan disambung. Reaksi abang siang tadi priceless betul. Ada ke dia tanya aku ni siapa.. Dengan muka cuak habisnya lagi. Abang mesti ingat adik dia kena sampuk punyalah.. Acai senyum. Pembacaan diteruskan. Dan cerita tentang Fend dan (K Square) berjaya dihabiskan..
Contengan Jalanan ditutup dan diletak di atas meja belajar. Dah lewat malam tapi mata masih tak mengantuk. Terasa sedikit insaf bila baca buku tu. Tak pasti adakah rasa yang datang ni disebabkan memang sungguh-sungguh atau sebab keheningan kerana waktu yang dah nak menginjak pagi buat hati turut sama tenang.
Otak dikerah berfikir apa yang nak dilakukan sekarang. Nak tidur, rasa macam tak boleh. Tekad. Kaki dihala ke bilik air. Biasan wajahnya di hadapan cermin ditatap. Mata melihat rambut yang mengurai. Separuh rambutnya di bahagian bawah masih ada sedikit warna. Gunting yang memang ada di dalam bilik air tersebut diambil. Mata terpejam dan nafas dihela. Tangan mula berkerja. Memotong bahagian yang berwarna.
Selesai satu kerja. Kaki cepat berjalan keluar semula dari bilik air. Tablet dicapai dan cara-cara mandi wajib digoogle. Sungguh dia tak ingat apa-apa. Acai masih keliru sebenarnya dengan apa yang dia sedang lakukan. Tapi hati seakan-akan mendesak-desak supaya dia teruskan apa yang sedang dilaksana.
Dan bilamana niat berwuduk bergema dalam hati, dia jadi yakin bahawasanya rasa ini datang sebagai permulaan baru untuk hari-hari seterusnya.

Keesokan paginya, Acai bangun agak awal dari biasa. Selesai mandi, solat Subuh ditunaikan. Rasa nak menangis ditahan-tahan ketika tangan ditadah memohon doa. Hening dan tenang yang dirasai ketika selesai solat sunat Taubat semalam kembali menyapa. Muka diraup sebelum telekung sembahyang dan sejadah dilipat. Telekung dan sejadah daripada Tok Wan yang dah lama bersimpan di dalam almari yang mula diguna kembali semalam.
Kemudiannya, almari diselongkar. Mencari tudung yang kot-kot ada tersesat kat dalam. Dan betullah bila kita nak berubah, Allah pasti permudahkan. Tudung yang tak tahu dari zaman bila dengan tag nama yang dah siap berjahit dijumpai di celah-celah helaian baby tee yang bermacam warna.
Selesai bersiap, dia turun untuk bersarapan. “Morning abang.” Kimi yang dah siap di meja makan disapa.
Kimi hanya memandang ke arahnya sebentar sebelum kembali menjamah makanan.
Acai menghembus nafas perlahan. Cabaran baru yang bermula dari hari ini dimulakan dengan di’alienated’kan oleh abang.. Bersabarlah wahai hati.. Mana ada orang boleh jadi baik kalau tak usaha. Duduk dilabuhkan disebelah Kimi. “Abang..” Badan dikalih memandang abangnya. “Marah ke?” Suara Acai berbaur sedih. Rasa sensitif terlebihlah pulak pagi ni.
Why should I?” Suara Kimi dingin beku.
Air mata yang dah tak dapat ditahan mengalir juga akhirnya. Kepala tertunduk merenung jari. “Adik nak berubah. And I need someone to support me in this situation.” Jari menyapu air mata di pipi. “Kalau abang yang satu-satunya adik ada ignore adik, macam mana adik nak go through jalan yang baru adik jumpa ni?”
Kimi kalih pandang Acai. “What changed you?” Kimi mendengus. Kesian tengok air mata yang mengalir di pipi adiknya, tapi tak mampu nak tahan rasa marah dengan perubahan mendadak sebegitu. “Abang tak mampu nak benci adik sendiri. Tapi abang lagi tak mampu nak faham kau yang semalam masih normal tapi harini tiba-tiba bertutup kepala.”
Allah.. Acai pegang dada. Soalan dari bibir abang seakan sama dengan apa yang dia tanya kepada Zack. Tapi, bukan itu yang menyentak tangkai hati. Perkataan ‘kau’ dari mulut abang yang buat dia rasa dia mungkin tak gagah untuk terus berdiri. Hanya sebab tudung yang dia sarung, title dia sebagai adik dah hilang macam tu je ke? Allah.. Kuatkan aku yang baru nak mula bertatih ni.. Kata-kata abang dibiar tak berjawab. Akhirnya, ruangan di meja makan itu hanya diisi sepi.

            Sampai sahaja di sekolah, Acai terus menuju ke kelas. Nafas ditarik sebelum kaki melangkah ke dalam kelas. Bismillahirrahmanirrahim..
            Dan seperti yang dijangka. Hampir seisi kelas ternganga tengok dia. Pandangan dan bisik-bisik yang kedengaran dibuat tak endah. Acai duduk di tempatnya dan mula membuka buku. Habit tidur setiap kali masuk kelas tu rasanya wajib dihentikan dah..
***
            “Drastik sangat ke perubahan aku?”Soalan ditanya kepada Zack ketika waktu rehat siang tadi.
            Zack senyum. “Kau tahu ke bila kau nak mati?”
            Acai kerut dahi. Tak menjawab soalan langsung! “Tak. Apa kaitannya dengan perubahan aku?”
            “Tiada yang drastik pun Cai, sebab mati pun datangnya tak tahu bila. Katakan kau mati tapi tak sempat taubat, tak ke sia-sia hidup selama ni?”
            Oh. Faham. Acai angguk. Quote dari Contengan Jalanan bergema dalam kepala. A man who decided to change on the 12th hour, died on the 11th. Dan aku pastinya taknak jadi macam tu. Dia pandang Zack. “Thanks.”
            Senyum. “Apa guna kawan kalau tak tolong kawan kan?”

Pagi esoknya, hubungan Acai dan Kimi masih seperti semalam. Tak bertegur sapa. Dan bila ke sekolah pula, soksek soksek umpatan masih juga terdengar di telinga.
“Dah nak mati ke perempuan tu?”
“Agaknya dia nak pikat Daniel kot..”
“Hipokrit nak mampus!”
“Macam tak boleh percaya je budak ni. Semalam rambut karat, harini kepala bertutup.”
Sabar dikumpul dalam dada. Manusia is like this. Bila dah tak suka, semua benda nampak teruk. Dan aku, perlu kekal menghadap semua benda ni tanpa sesiapa yang nak jadi pemberi semangat! Huh, bertahan Acai!
“Apa yang sampai mata terpejam-pejam nih?”
Zack menegur ketika dia sedang menahan rasa geram. Zack. Haah, Zack kan ada. “Kau akan stay dengan aku kan?” Soalan yang buat Zack berkerut kening ditanya. “Aku takut aku tak kuat nak hadap semua benda ni sorang-sorang.” Jawapan diberi sebelum Zack sempat bertanya.
“Kita kan kawan.” Zack jeda. “Pekakkan telinga kau Cai. Mulut orang memang tak boleh tutup. Kot lah boleh sumbat dengan cork dekat makmal Bio tu, aku buat dah..”
Acai gelak. “Haru lah kau!”
***
            Esok kertas terakhir untuk peperiksaan SPM. Dah nak habis sekolah rupanya aku. Acai berfikir sendiri. Tak sangka pejam celik, pejam celik, masa dah terlalu pantas berjalan. Banyak benda yang dah dilalui sepanjang sesi persekolahan tahun ini. Hubungan dengan abang dah semakin baik sejak beberapa minggu lalu. Rupanya, selama abang tak bercakap dengan dia, abang bukan tak bercakap saja-saja. Abang juga mencari sinar sama yang dia jumpa. Abang juga terkeliru antara dua pilihan sama yang menyesakkan dada untuk memilihnya. Abang juga macam dia. Jadi musafir dalam pencarian sinar agama.
            Ada sedikit terkilan sebab abang tak bagitahu dia tentang apa yang abang tempuh. Sekurang-kurangnya dia ada Zack yang nak nasihat kalau ada apa-apa yang keliru pun. Tapi abang? Sorang-sorang berlawan dengan rasa sukar untuk berubah. Kawan-kawan yang dulunya selalu bersama pun, ramai yang tarik diri bila abang dah mula tarik kaki dari habit-habit lama yang tak bawa faedah. Kata abang, “abang kan abang. Sepatutnya abang yang tolong adik masa adik rasa tak kuat dulu. Tapi abang hanya jadi abang yang useless, yang tak mampu nak tolong adik bila adik bergelut dengan rasa yang abang baru tahu betapa perit nak menghadapinya.”
            Acai hanya senyum bila abangnya keluar ayat macam tu. “Bukan salah abang. Sekarang, kita dah boleh change to good sama-sama kan?”
            Kimi mengangguk sambil senyum. “Sure do.
            Sejak dari hari itu, dia berusaha bersama dengan Kimi. Tak dilupa, Zack dan Kak Laila yang banyak membantu. Siapa sangka Kak Laila yang nasihatkan Kimi bila dia terdengar Acai dimarahi ketika mula-mula berubah dulu.
            Memang tak disangka juga, hidup yang dulu boleh buat apa saja, redah ikut suka bertukar 180 darjah. Totally the opposite daripada gaya hidup dulu. Cabaran seterusnya yang bakal dihadapi mereka ialah.. Mama dan daddy yang mungkin oppose atau mungkin jugak terima dengan hati terbuka perubahan ini. It doesn’t matter. Kerana mereka boleh bergantung kepada satu sama lain untuk tempuh ujian seterusnya.
           
Bila kaki dijejak keluar dari SMART keesokan harinya, dia dah mula rindu segalanya. Kerana SMART tempat dia jumpa Zack yang bantu dia kenal tuhan. Sekolah tempat dia membesar dan menyaksikan penat lelah usahanya berbayar. Tempat segala memori dilakar.. Dan dia yakin, di pasti rindu segalanya.
            Dia berpusing memandang pagar sekolah sebelum menuju ke arah abang yang volunteer nak menghantar dan mengambil pulang hari ini. Thanks for the memories. Kata-kata itu bergema dalam kepala.
THE END…

Sunday, 16 March 2014

FLASH Prolog

EVERY HUMAN sure does mistakes in their life. Stop judging anyone. Bak kata seseorang, satu telunjuk menghala ke arah orang lain, lagi tiga, sah-sah menghala ke diri sendiri. Ya tak? Conclusionnya? Sebelum nak sesuka hati tunjuk sini sana, tarbiah diri sendiri biar jadi insan betul-betul dulu.
Be the change you wished to see in the world. Dalam maksudnya kalau difahami betul-betul. Berubah untuk lihat dunia berubah. Bukannya bising dekat satu dunia suruh berubah sedangkan diri masih di takuk jahiliah.

Jari diketuk-ketuk ke dagu. Satu-satu ayat yang ditulis dibaca semula. Betullah kata-kata tu. Kepala terangguk-angguk. Menyatakan persetujuan dengan apa yang ditulis yang suatu ketika dulu pernah dengar seseorang mengucapkannya.
Dulu, kelam je nak faham maksud tu. Duk pikir, kalau setakat diri sendiri je perangai lama tapi orang lain semua berubah takkan effect pun kan perangai buruk sendiri tu dekat dunia ni? Or in a smaller scope, dekat Malaysia ni. Tetap aman damai jugak kan? Sekarang baru kabus-kabus yang tutup minda dari berfikiran sempit tu hilang. Kalau semua orang fikir macam aku, sah-sah dah bumi ni berputar keluar paksi!
A’an geleng kepala sendiri.

Agaknya aku dah boleh dicop sebagai makhluk asing kot dulu. Makhluk asing pemusnah bangsa dan negara. Orang lain dah merdeka berpuluh tahun, aku baru je bebas setahun jagung. Kalau difikir gaya ini, memang rasa rendah diri amat lah. Tapi, fikir-fikir balik, better late than never kan? Selagi pintu taubat tak tertutup, selagi tu peluang masih terbuka. God bless me. And us.

Jari jemari masih menari di atas Qwerty Keyboard. Meluahkan rasa berbuku di blog sendiri. Cukup untuk memuaskan hati. Tak kisahlah ada atau tidak yang membaca. Yang pastinya, ada kepuasan yang diperoleh. Self-satisfaction.
Tiba-tiba terasa bahu dicuit dari belakang. Buat tak layan boleh tak? Tangan tak berhenti lagi menaip. Orang kat belakang masih tegar duk cuit bahu. Surrender. Pusing belakang. “Nak apa?” Kening refleks terjongket.
Sengih kerang busuk ditayang. “Air. Boleh?”
“Malaslah. Gi buat sendiri.” Kerusi dipusing kembali. Dah tau dah muka orang belakang gaya macam mana. Tiga.. Dua.. Satu..
“Kakakkk…. Tolong lah.. Tak mati pun kalau tolong orang sekejap.”
“Ek eleh.. Kau pun tak mati kan kalau buat air sendiri?”
Muka cemberut. “Orang tak reti lah..” Hujung baju A’an ditarik-tarik gaya budak kecik merengek. “Tolonglah kakak..”
Ish. “Holah, holah! Pay me. Seringgit for one step. Back and forth.” Budak nilah! Pemalas sungguh. Konon la tak pandai haa. Padahal milo ais tu dah jadi senang gaya petik jari pun boleh dapat dah laa.. Haih..
A’an melangkah kecil-kecil. Saja nak menyakitkan hati si adik.
Adik.. Adik.. Nasib kakak sayang kau! Kalau tak, berangan lah nak merasa air tangan kakak kau nih.



MEGAMALL dijejaki. Nilah kot kali pertama jejak mall ni lepas balik dari UK haritu. Rasa macam nak melepak dengan kawan-kawan sekejap. Melepaskan rindu dekat kawan-kawan yang rasa macam bertahun tak jumpa.

            Berjalan punya berjalan baru perasan something. Kepala ditala ke kiri dan ke kanan. Depan dan belakang. Fuhh, even the environment had changed. True much lah kata Mahatma Gandhi tu. Be the change you wished to see in the world. I changed. And now, I see my world change to a better possible world to live in. Praise The Almighty Him.

Saturday, 15 March 2014

Fighter (part 1)

KAWASAKI NINJANYA diparkir bersebelahan pondok jaga. Tapak yang sememangnya dikhaskan untuk pelajar SMK Abdul Rahman Talib (SMART) yang menunggang motosikal ke sekolah. Topi keledar dibuka. Kain di dalam beg sekolah dikeluarkan dan disarung on the spot. Rambut yang mencecah bahu diikat dengan getah hitam. Ikut peraturan. Warna karat yang jelas pada beberapa helai rambut ditutup dengan helaian yang masih hitam. Okay, nice!
            Langkah diteruskan ke dataran minda, tapak perhimpunan rasmi. Kunci motor disimpan di dalam poket baju kurung dan tangannya kekal di situ. Mulut terkumat-kamit menyanyi lagu yang entah apa maksudnya. Tak kisah. Asal sedap di telinganya sudah. Harini terasa lain. Teringat..

            “Cai!”
Teguran entah dari mana menghentikan langkah yang dibawa. Kepala ditoleh ke belakang. “Yo Daniel Zakuan!” Tangan diangkat menyapa.
Bahu Acai dipukul. “Apa kes seru nama penuh aku dekat tengah-tengah alam ni woi?”
Acai gelak. Zack.. Satu-satunya manusia yang dia panggil kawan di sekolah ni. “Assembly?”
“Haah. Jom.” Zack berjalan di hadapan.
Acai mengikut di belakangnya.
***
Masa untuk matapelajaran Bahasa Melayu tamat. Lagi beberapa minit, subjek Pendidikan Islam pula akan dimulakan. Acai pandang setiap penjuru kelas. Semua orang sibuk dengan kerja masing-masing. Zack yang dibuai lena di sebelah dicuit. “Woi, bangunlah.”
            Zack mengenyeh-genyeh mata yang rasa perit. “Apaa?” Suara ditarik geram.
            Bahu Zack digoyang. Tangan sebelah lagi menggagau laci meja. Mana pulak benda nih? “Jom bla weh. Masa Ustaz Kerek tu dah nak mula kejap lagi. Cepatlah.” Hah, ada pun! Benda yang dah dijumpai tu dimasukkan ke dalam poket baju.       
Mata Zack automatik membulat. Ustaz Kerek. Ustaz yang tak habis-habis nak tegur apa mereka buat. Dah gaya mak bapak je. Kantuk hilang entah ke mana. Keliling dipandang. Line clear! Ibu jari diangkat.
Tanpa kata, kedua-dua mereka menyusup keluar dari pintu belakang kelas. Untung kelas Dua Elite ni paling hujung dan berdekatan tangga. Untung jugak kelas ni hanya di tingkat satu. Kalau tak, probability untuk dikesan masa keluar dari kelas atau bertembung dengan cikgu sah-sah tinggi.. dan sah-sah jugak plan harini dan hari-hari sebelum ni takkan berjaya. Stor yang terletak di belakang sekolah dijejaki.

Senyum. Typical storeroom bak kata Zack.. Perfectly created bak kata dia..

Kaki melangkah masuk ke dalam stor. “Puih, berhabuk gaya macam tak dijejak setahun.” Padahal baru minggu lepas lepak sini.. Pintu ditutup. Tangan dibawa menyeluk poket baju kurung . Kotak Dunhill dikeluarkan dan dihulur kepada Zack.
            Huluran bersambut. Sepuntung rokok diambil. Kotak bertukar tangan semula. Api dinyalakan. Satu sedut.. Dua sedut.. Terasa lapang kotak fikiran. Zack menghembuskan sedutan ketiga. Macam pelik je.. “Cai, puasa sunat ke?”
            Kepala yang menekur lantai diangkat. “Pardon me?” Acai gelak lepas. Fikiran yang berserabut dibiarkan. “Kau buat lawak ke Zack?” Aku? Puasa? Yang wajib pun dah berzaman tinggal, nikan pulak nak buat yang sunat.
            Zack ikut ketawa. Terasa lawak dengan soalan sendiri.. Acai, puasa?.. “Dahtu, kau tak join aku smoke.” ..takkanlah..
            “Share lah oii!” Rokok ditangan Zack dirampas dan dibawa ke mulut. Pelik ke perempuan hisap rokok? Tak pada dia. Dia rasa, apa yang lelaki boleh buat, dia juga boleh. “Kau ingat beli benda ni pakai daun ke?”
            Zack cebik. “Tangkai jering betul! Padahal duit berkepuk tak luak tujuh keturunan.”
            Puntung rokok disua ke arah Zack semula. “Not mine.”      
“Woi perempuan! Duit tu duit mak bapak kau. Mana pulak datang istilah ‘not mine’ tu?”Rokok yang masih menyala disedut buat kesekian kalinya.
            Acai angkat kening. “Miss my tendangan berbisa huh?”
            Zack gelak tak ingat dunia. Tau sangat Acai tak suka bila bab duit diungkit. Tau jugak bakal kena marah sebab buat statement gaya baru kenal Acai semalam. “Sorry lah Cai.. Gurau pun sentap.”
***
Hari Rabu, hari paling menyeksakan antara semua hari persekolahan. Tambah pula harini perjumpaan unit beruniform yang tercatat dalam jadual. Dahlah perjumpaannya petang! Acai mengeluh sambil bangun dari katil. Sah-sah kena praktis kawad kaki harini.. Tuala yang tersangkut di penyidai diambil malas.
            Selesai mandi, dia bersiap-siap nak ke sekolah. Done! Acai keluar dari bilik dan turun ke tingkat bawah menghala ke dapur. Sarapan yang tersedia di atas meja panjang yang boleh memuatkan hidangan untuk sepuluh orang tu dipandang kosong. “Abang mana kak?” Soalan diajukan kepada pembantu rumah yang dipanggil Kak Laila. Muda. Cantik. Cuma keadaan keluarga yang susah buat dia berusaha mencari kerja untuk meringankan beban orang tua. Kadang-kadang Acai terfikir, dia lagi rela hidup macam Kak Laila yang tak berduit tapi bahagia daripada hidup dengan duit yang terlalu banyak sampaikan semua benda yang dia buat hanya ditemani duit.
            “Tengah bersiap kot.” Kak Laila yang sibuk di dapur memberi jawapan.
            Angguk tanpa suara. Tangan mencapai roti bakar di atas meja yang dah siap disapu jem lalu disua ke mulut. Pap! Belakang badan terasa ditampar. “God!” Terkejut. “Sakitlah.”
            Belakang badan Acai yang ditampar tadi, digosok perlahan. “Makan tak tunggu abang.. Kan dah kena tulah.” Kimi menarik kerusi. Duduk dilabuhkan disebelah Acai.
            Mata dijulingkan. “Besarlah sangat mandat abang tu sampai nak tulah-tulah orang.” Acai bersuara dengan mulut penuh.
            Pipi Acai ditolak dengan hujung telunjuk. “Apalah nasib abang ada adik perangai macam ni.” Kimi turut mencapai roti.
            Acai cebik. Konon sakit hati. Namun, dia senang dengan situasi begini. At least, abang ada nak dibuat bergaduh bertekak hari-hari daripada hidup dalam kesunyian dekat rumah ni. Roti ditangan yang tinggal secebis je lagi disuap dan dikunyah cepat. Punggung diangkat dari kerusi. Bahu Kimi ditepuk kuat. “Gotta go bro. See ya.”
            Kimi terbatuk-batuk.
            Acai gelak. Sengaja. A tooth for a tooth.

Sesampainya di sekolah, Acai terus menapak ke kelas. Tiba-tiba teringat lagi. Semenjak dua menjak ni, asyik teringat je..
Selalunya hari Rabu, batang hidung Zack memang takkan kelihatan. Minggu ni dia hantar surat demam, minggu seterusnya ada hal keluarga pulak. Acai senyum pahit. Sengetlah kau Zack! Kepala digeleng sendiri. Past is past.. Beg disangkut pada bahu kerusi dan dia melakukan rutin biasa. Tidur beberapa minit sebelum kelas.
            “Assalamualaikum.” Suara Cikgu Katijah. guru kelas 5 Etika kedengaran. “Harini kita ada student baru transfer dari Kuala Lumpur. Harapnya, kamu semua dapat tolong dia sesuaikan diri dengan environment kita.”
            Suara Cikgu Katijah dibuat tak dengar. Kisah pulak aku dengan student baru. Student lama pun ada yang tak kenal lagi.
            Jawapan seia sekata dari pelajar 5 Etika kecuali Acai kedengaran. “Baik cikgu.”
            “Daniel, sebelah Syaireen ada tempat duduk kosong. Nanti kita akan susun balik kedudukan. Tapi, untuk hari ni, kamu duduk dekat situ dulu boleh?”
            Mata yang dipejam automatik terbuka. Kening Acai terangkat mendengar soalan yang dah gaya arahan daripada Cikgu Katijah. Syaireen tu aku kan? Tapi kepala yang berbantalkan lengan tak diangkat. Tolonglah jawab tak boleh!
            “Oh, takpe. Saya tak kisah. Terima kasih cikgu.” Suara makhluk yang dipanggil Daniel tu kedengaran.
            “Good. Saya keluar dulu.”
            Elok Cikgu Katijah keluar, Acai mengeluh kasar. Huh, sopan nak mati betul mamat tu! Mata dipejam semula. Geseran kerusi disebelah dengan lantai kedengaran.
            “Hai, assalamualaikum.” Suara yang diyakini milik budak bernama Daniel tu menyapa.
            Acai kerut kening. Dah kenapa mesra alam sangat pulak dah.. Kepala maintain tak bergerak. Bercakap lah kau sorang-sorang..
            “Cai.”
            Mata terbuka. Dia cakap apa tadi?
            “Cai..”
            Eh? Aku tak salah dengar ke? Kepala diangkat memandang orang sebelah. Lidah terasa kelu. Nak bercakap, tapi rasa macam tak mampu. Zack..
            “Miss me?” Zack senyum sambil menggeleng. “Kot ye pun takyahlah buat terkejut macam tu sekali..”
            Betullah Zack.. Ke bukan? “Aku tak salah tengok kan?”
            Zack gelak. “Syaireen Amani, mata kau tak rabun lagi kan? Akulah ni.”
            “Gosh, I miss you like crazy!” Mata terasa panas tiba-tiba. Mulut ditekup.
            “Hiperbola kau ni..” Zack pandang Acai. “Kot ye rindu aku sangat, takkan sampai nak menangis kot?”
            Huh. “Ni bukan nak menangislah.. Terharu kot ada. Long lost friend yang tinggal aku without a single news tetiba muncul dekat sebelah macam miracle.Long lost friend? Perkataan tu disebut dalam hati. Betullah Zack kat sebelah aku ni.. Muka yang sama, cuma nampak lagi matang dari dua tahun lepas. Tapi, ada aura lain yang dibawa…
            “Hey, aku dapat pujuk bapak aku nak belajar sini pun dah cukup baik okay. Alhamdulillah sangat dah dia tak bantah.”
            …aura yang buat aku rasa ada wall yang restrain aku dan dia.. Alhamdulillah? Tak pernah-pernah Zack sebut perkataan tu dulu. What changed him?
“Woi! Berangan apa?”
Fikiran tentang perubahan Zack tadi melayang entah ke mana. Tak kisahlah.. Janji dapat jumpa balik, and.. continue friendship macam dulu? Yelakot. Soalan Zack dibiar sepi. “I thought kau kat Sydney? Kenapa aku dengar cikgu sebut KL tadi?” Soalan diaju. Curious. Zack berhenti sekolah dua tahun lepas sebab nak pindah Sydney. Tup, tup datang sini dengan introduction, from KL?
Last two years, memang aku move ke Sydney pun. Tapi, hujung tahun lepas, ayah decide nak balik Malaysia semula. On what reason, aku tak tau.. Then, bertapalah aku kat KL sampai aku buat keputusan nak balik sini.”
“Bertapa huh?” Acai senyum sinis. “Dah tiga bulan kau kat KL, kenapa tak contact aku? Ke coverage Kuantan-KL dah takde sekarang?” Suara berbaur mengejek. Rindu memang rindu.. The only friend kot.. Tapi, bila the only friend yang dia ada buat dia rasa macam tak diperlukan, sakitnya lebih obvious nak dibandingkan rindu tu. Kalau masa dekat Sydney tu, mungkinlah susah sikit nak contact.. Ni dah balik Malaysia pun tak reti-reti nak bertanya khabar?
Zack pandang Acai. Matanya berbayang sesuatu. Tapi, belum sempat kata nak terluah, ustaz subjek Pendidikan Islam dah masuk. “We’ll have a nice chat later.” Senyum. Buku teks Pendidikan Islam dibuka ke muka surat yang bertulis di papan putih.
Acai akur. Zack dikerling dengan hujung mata. He’s changed. Betullah kot dia pergi bertapa dekat KL tu. Ustaz yang khusyuk menulis di pandang. Bukan Ustaz Kerek dah yang mengajar, tapi dia tetap nak keluar. Sebabnya, bukan ustaz je yang dia tak nak hadap.. Subjek tu sekali yang dia tak suka.. Acai pusing ke kiri. Baru separuh badan diangkat dari kerusi, terasa hujung lengan baju ditarik. “Kenapa?” Soalan ditanya kepada Zack.
“Duduk.” Perlahan tapi tegas.
“Kau dah kenapa?” Suara ditonekan sehabis perlahan.
Zack tak bersuara. Lengan baju Acai ditarik lebih kuat.
Acai terduduk. Lengan baju yang ditarik Zack direntap. Baru nak bangun semula dari kerusi, ustaz dah pusing menghadap mereka. “Shoot!” Tak pasal-pasal aku stuck dalam kelas yang bosan ni. Gigi diketap. Mata dipejam dan nafas dilepas kasar. You better explain yourself well Daniel Zakuan.
***
Jam dah menunjukkan angka sepuluh malam tapi mata masih taknak lelap. Masih terngiang-ngiang dalam kepala perbualan dengan Zack masa rehat pagi tadi.

“Aku belajar something dekat Sydney dalam masa dua tahun dekat sana.” Zack bersuara.
            Dia tekun mendengar. Tak terasa nak menyampuk.
            “Bila balik KL, aku macam.. lost.. Environment tu tak sama. Aku tak tahu nak mula dari mana.” Zack raup muka. “Sebulan aku rasa macam tak tahu what the dos and don’ts yang betul ikut piawai.”
            “The dos and don’ts ikut piawai apa?” Muka kelam. “Just what turned you in this state la Zack?” Sungguh. Rasa macam tengah bercakap dengan stranger sekarang ni.
            “Piawai agama.” Soalan pertama Acai dijawab. Dan jawapan untuk soalan kedua menyusul. “Sydney yang ubah aku jadi apa aku jadi sekarang.”
            Mulut ternganga. “Since when?” Sejak bila Zack yang dia kenal ada sense tentang agama? Dulu.. Semua benda pakai redah je..
            Zack berfikir.. Sejak bila? “Lepas setengah tahun dekat sana, aku observe keliling aku. Yang tak sembahyang, pakai ikut suka, pegang sana sini tak berlapik tu, kerja non-muslim je. Aku fikir balik.. Rasanya aku ni muslim, tapi kenapa aku tak buat apa yang patut muslim buat?”
            “Semudah tu?” Acai bertanya.
            Zack senyum. “Siapa kata mudah Cai? Aku tanya ayah apa yang aku fikir.. Tak pasal-pasal kena marah macamlah aku kata aku nak tukar agama. Tapi, mungkin sebab masa tu dah boleh fikir sendiri kot. Dah besar kan. Belajarlah cari Islam tu sendiri. Google, tanya kawan dan orang-orang pandai yang boleh diharap untuk jawab soalan-soalan yang berselirat dekat kepala.. Sebab untuk survive hanya dengan google semua benda sangatlah susah. Tak semua yang digoogle tu boleh pakai.”
            Angguk. Tak bermakna dia menerima segala explaination Zack. Masih cuba untuk mencerna. Dia sendiri pun dah stop aktiviti smoking yang tak bawa faedah tu. Rasa macam tak ngamlah pulak perempuan smoke walaupun dulu langsung tak ambik kisah. Ponteng at least dua, tiga subjek sehari pun dah slow down. Ponteng kelas agama je yang tak boleh get rid dari habit. Tapi, secara kasarnya dia masih dia yang dulu cuma berbeza dari segi habit buruk je.
            Zack senyum lagi. “Aku tau kau tak boleh terima semua ni dengan mendadak lepas dua tahun kita tak jumpa. Sedangkan family aku yang sepanjang masa dengan aku pun ambik masa untuk adapt dengan aku yang sekarang.” Memahami. “Tapi, aku tak harap untuk belajar jadi baik sorang-sorang. Kalau masa buat nakal kita buat sama-sama, apa kata kita cari ‘baik’ tu sama-sama? Maybe boleh dimulakan dengan..” Zack jeda. “Berhenti skip kelas agama?”


            Acai kembali ke realiti. Rasa macam bermimpi jumpa dengan Zack yang baru ni. Zack yang over, atau aku yang ambik agama for granted? Suara dalam kepala bergema.

Friday, 7 March 2014

Cerpen : ...

“Tak pergi kantin?”
Kerusi di sebelah kedengaran ditarik tapi dia buat tak layan. ‘Square root of 125? Hmm..’ Mata pensel terus berlari di atas buku latihan ACE Mathematics. Tangan sebelah lagi menekan kalkulator.
Ken menongkat kepala memandang Deanna. Khusyuk gila budak ni buat kerja. Tapi, comellah pulak aku tengok. “Awak..” Suara dileretkan. Konon nak buat bunyi manja.
Kepala ditoleh ke kanan sesaat. “Stop staring.” Datar. Tanpa nada. Buku kembali ditekur.
Eleh, malulah tu orang pandang lama-lama. Ken senyum senget. “Lah, mata saya. Suka hati sayalah nak pandang macam mana pun.” Jawapan offhanded. Langsung tak terfikir orang sebelah dah ready dengan smash berbisa.
Jawapan Ken buat hati Deanna berbara. Bibir diketap. “An-Nur. 30.” Pendek, padat. Baru belajar semalam ayat ni. Kalau tak faham lagi, tak taulah.
Senyum terus mati. Lidah dah separa kelu. An-Nur, 30? Say to the believing men that they cast down their looks and guard their private parts; that is purer for them; surely Allah is aware of what they do.
Deanna rasa bersalah dalam hati bila orang sebelah membisu. Kasar ke cara aku? Muka tetap dibiar tak beriak. Bunyi kerusi ditolak membuatkan rasa bersalah makin tebal. “Kalau awak marah, saya mintak maaf.” Dia bersuara. Dah memang cara dia macam ni. Straight forward tak belok-belok.
Maaf Deanna dibiar tak berjawab. Ken bangun dari kerusi dan keluar dari kelas.
Pensel ditangan terlepas. Allah.. Salah ke cara aku? Muka diraup. Takpe.. Nak tegur biar terasa. Ayat penyedap hati diungkap sendiri.
***
            Deanna berjalan ke kantin diapit Zira dan Fatihah. Pagi tadi tak breakfast, masa nilah nak bedal carbohydrate nak kasi ada energy dalam kelas nanti pun.
            Pinggang terasa disiku. Kepala automatik memandang Zira. “Apa?” Kening kiri dijongket.
            “Kenapa dah lama Ken tak kacau kau eh?”
            Deanna senyum pahit. Bukan sedih sebab dah tak diusik dengan manusia pencair hati tu. Tapi sebab ada rasa bersalah yang bersarang. “Entahlah dia. Tapi, bagus apa..”
            Fatihah terangguk-angguk. “Bagus memang bagus. Just pelik je.. Dia macam.. lain.”
            Kata-kata Fatihah menambahkan rasa bersalah. ‘Marah sangat ke? Tapi aku dah mintak maaf kan?’ Kepala digeleng-geleng. Sedar yang dia tak patut fikir lebih-lebih tentang lelaki yang takde kaitan dengan dia. Akhirnya, dia cuma mengangkat bahu.
***
            Deanna duduk di atas pasir sambil pandang langit. Dah sembilan tahun kejadian dengan Ken tu berlalu. Sejak dari haritu jugak Ken tak mesra alam dengan dia. Deanna senyum. Kalau dulu dia rasa bersalah, sekarang dia dah tak rasa apa-apa. Sekurang-kurangnya, dia dah jalankan tanggungjawab dia walaupun hanya dengan dua patah kata. Berbisa. Dia tahu itu. Tapi dia percaya yang Ken cukup matang untuk faham dua patah kata tu.
            Setahun yang lepas, hari bersejarah untuk dia. Hari penyatuan antara dia dan aturan Tuhan. Ku Elham Najmi bin Ku Yusuf. Ken. Aturan Allah untuk dia. Ada kisah yang menjadikan hari itu realiti sebenarnya.. Ombak yang menderu membawa memori lama. Cerita lapan tahun lalu disingkap…

            Keputusan SPM yang akan diumumkan dinanti dengan penuh debar. Tangan Zira dan Fatihah digenggam kemas. Sejuk..
Nama seorang demi seorang penerima straight A’s dipanggil. Tunggu punya tunggu.. Akhirnya! Nama mereka bertiga tersenarai. Air mata automatik mengalir. Langkah disusun ke arah pentas. Dalam hati tak henti puji nama Allah.
Slip keputusan bertukar tangan. 6A+, 3A dan 2A-. Alhamdulillah. Usaha few years back berbaloi. Ayat lima, terjemahan surah Al-Insyirah bergema dalam kepala.. Surely with difficulty is ease.. Turun dari pentas, ayah dan mummy dipeluk. Wajah bangga mereka memberi satu kepuasan dalam hati.
Selesai majlis, mereka beriringan menuju ke kereta. Ayah tak henti tabur janji nak belanja itu ini. Mummy pulak tak lekang dengan panggilan telefon dari kenalan bertanyakan result. Deanna senyum.
Lagi beberapa langkah nak keluar dari pintu pagar, terdengar salam diberi dari belakang. Tiga kepala menoleh. Serentak salam dijawab. Senyum berganti dengan reaksi terkejut. Ken..
Ken menyalami tangan Dato’ Syed sebelum memulakan bicara. “Uncle, boleh saya cakap dengan uncle sekejap?”
Dato’ Syed pandang Deanna. Senyum. “Boleh, boleh. Jom duduk sana.” Bahu Ken ditepuk. Kunci kereta diserah kepada Datin Harlina.
Dalam kereta, Deanna gelisah. Apa yang Ken nak cakap dengan ayah? Dorang bukan kenal pun. Dahtu, sah-sahlah bercakap pasal aku. Elok Dato’ Syed buka pintu kereta, dia terus menyerbu soalan. “Ayah cakap apa tadi, yah?”
Pintu kereta ditutup. Dato’ Syed tergelak. “Amboi, tak menyempat!”
“Ala yah.. Janganlah main-main..” Deanna merengek.
Dato’ Syed senyum. “Uncle.. Saya suka anak uncle. Boleh uncle bagi saya tujuh tahun dari sekarang untuk buktikan saya tak main-main dengan apa saya cakap?” Ayat Ken tadi diajuk..
Mata Deanna membulat. Datin Harlina terlopong. “Habis, abang jawab apa?”
Datin Harlina dipandang. Perbualan beberapa minit tadi diimbas.

“Atas dasar apa uncle nak percayakan kamu? Tujuh tahun terlalu lama untuk ditunggu.” Pertanyaan serius diajukan.
Ken telan liur. “Jujur, saya takde apa-apa untuk yakinkan uncle. Tujuh tahun yang saya mintak bukan sebab nak kumpul duit atau nama, tapi untuk perbetulkan diri saya untuk guide keluarga yang saya akan bina.” Dengan yakin dia berkata-kata, padahal jantung serius nak pecah. Tak pernah dibuat dek orang, mintak nak kahwin dengan anak dara orang dalam situasi macam ni. Haruslah berdebar.
Dato’ Syed senyum.

End of the story..
Deanna ketap bibir. Ayah ni saje nak mainkan aku lah.. “Ayah.. Cuba serius sikit. This matter will determine my life tau. Ayah buat main pulak..”
Ketawa Dato’ Syed pecah. “Ayah setuju jelah.. Dah orang mintak gaya baik macam tu. Ikhlas habisan muka dia.”
Deanna terlongo. “Ayahhh. Ikhlas tu ibarat seekor semut hitam di atas batu hitam pada malam yang kelam tau yah. You told me that.”
“Ada ke guna ayat ayah buat hentam ayah balik.. Trust me Deanna, he’s a good guy. Kalau tak, ayah sendiri yang luku kepala dia nanti.”
“Ikut cerita ayah, mummy pun rasa dia baik lah. Kalau tak, bukan dia kena luku dengan ayah je nanti, mummy sekali akan kejar dia dengan batang penyapu.” Datin Harlina mencelah.
Deanna diam. Berfikir dengan kata ayah dan mummy. Seriously, in seven years aku akan end up dengan dia? Macam mana mummy dengan ayah boleh setuju macam benda ni hal yang sangat kecik eh? God knows better. “Well, let’s see where fate spares me in seven years then.” Keputusan dibuat.

Deanna kembali ke realiti. Macam tu je kisah yang membawa kepada harini. Simple yet complicated. Tipulah kalau dia kata dia langsung tak berdebar tunggu lagi tujuh tahun dari masa tu. Tapi, dua tahun lepas tu, ada rombongan yang sampai. Dorang bertunang. Dan Deanna buat keputusan dengan yakinnya… Dia akan tunggu lima tahun yang berbaki untuk tengok, ke mana takdir bawa mereka. Akhirnya, here they are. Bersama memulakan pengembaraan alam yang baru. Huh..
“Weh, menung apa tuh?” Bahu terasa ditolak.
Kepala ditoleh ke kiri. Senyum. “Tengah ingat balik old story yang masam-masam manis tu.”
Ken angkat kening. “Cerita proposal tak menyempat tu ke?”
Hahaha. Ketawa Deanna pecah. “Haah, cerita tulah.. Comel je bila ingat balik. Tapikan, there’s something in my head sekarang.”
Tangan memaut bahu si isteri. “Apa?”
“Kenapa abang lari macam tu je lepas insiden An-Nur 30 tu?”
Senyum pahit. “Malu. Sangat.”
Dahi Deanna berkerut. “Kenapa?”
“Sebab kena headshot. Bayanglah, abang masa tu punyalah fikir sorang-sorang yang Dean kononnya malu kucing sebab abang pandang macam tu..”
Last-last.. Dapat tazkirah free.” Deanna menyambung.
Ken angguk. “Padat dan menyengat. Tapi, kira bersyukur tak hentilah lepas insiden tu. Nak pandang orang lain pun dah takde rasa.”
“Dah cair habis dengan Dean lah ni?” Hahaha, Dua-dua ketawa.
Kind of.” Jeda. “Thanks Dean. For everything. For every now and then.
Tangan Ken di atas bahu digenggam. “I’m glad that fate spared me this way.”
“Abang pun.”

Dalam hati masing-masing mengungkap syukur tak terhingga. Takdir Tuhan, sungguhlah yang terindah..