Salam Taaruf!

Assalamualaikum buat semua yang pernah dan sedang menjejaki blog ni. Terima kasih banyak2.

Tentang aku..
Aku bukan blogger baru, bukan jugak yang lama.
Hanya menulis bila perlu dan bila ada masa.
Masih terikat dengan pelajaran yang memerlukan lebih masa dan tumpuan.

Aku manusia yang tak reti nak mengarang, tapi suka menulis.
So, apa yang terpapar, tertulis di blog ni, harap dimaafkan kalau ada sebarang kesilapan dan kesalahan.

Jangan segan-segan nak tinggal jejak korang. Ada masa aku follow.

Sekian~

Friday, 31 August 2012

Unknown 5


Rambut yang basah dikeringkan dengan tuala. Terasa segar sikit badan lepas mandi. Tapi, rasa nak demam tu masih ada. Jam dinding menunjukkan pukul 6.30 petang. Perlahan-lahan, badan direbahkan di atas katil. Dahi diraba sendiri. ‘Hmm, panas. Ni mesti sebab redah hujan tadi.’ Kejadian tadi diingat balik...

Tangan cuba direntap sekuat mungkin. Berjaya! Satu tendangan diberi ke kaki orang yang dah dicop sebagai perompak tu. Baru nak berlari, terdengar jeritan seseorang.

“Aisyah!” Ey, perompak tu kenal aku? Otaknya sempat lagi buat rumusan tak masuk akal. Lantas, kepala dipaling ke belakang. Erk..? Perompak tadi semakin jauh berlari meredah hujan. Yang ada di hadapan mata cuma ‘dia’ yang sedang memegang payung menggunakan sebelah tangan.

‘Dia’, figura yang dah agak lama hilang dari pandangannya itu kembali dipandang. Namun, sepatah kata pun tak keluar dari mulut. ‘Should I say thanks?’ Otak bertelingkah dengan hati. Tapi, bila difikirkan balik adab sebagai seorang manusia, sepatah perkataan ‘thanks’ ditutur jugak.

“Pleasure. Dah kebetulan I ada kat sini.You okey ke? Ada cedera?” Lukman nampak risau.

“I okey. Takde cedera pun.” Segaris senyum tawar diukir.

“And, tunggu siapa? Bukan you ada kereta ke?” Lukman masih ingin meneruskan perbualan.

“Tunggu kawan I. Kereta I dekat workshop.” Aisyah membalas, walaupun terasa sedikit canggung.

“Owh.”Lukman melihat jam di tangan. “Eh, I got to go.Takpe ke I tinggal you kat sini sorang-sorang? Or, you balik dengan I jelah.”

Aisyah berfikir. Macam nak, tapi macam taknak. Nanti kesian dekat Afiq. “Takpelah. I tunggu kawan je. Dah nak sampai rasanya. I’ll be fine. It’s okay.” Aisyah menolak secara baik.

“I.. mintak maaf atas silap I dulu.” Lukman menunduk. Nampak kesal. “Err.. you tak boleh terima I balik?”

Aisyah terpana. Tak sesuai timing tapi.. kenapa dia rasa something? “I dah lama maafkan you. Let bygone be bygone. Tapi, untuk terima you, I tak ada jawapan untuk itu.”

Lukman berusaha menyembunyikan riak hampa. Senyum diukir. “I faham. Balik dulu, see ya.” Tangan dihulur untuk bersalam.

Aisyah jongket kening. Dah ni apa main hulur-hulur tangan ni? “In case you lupa, I perempuan, you lelaki.” Suara Aisyah mendatar.

Lukman tersentak. Luk.. Luk.. Baru nak naik saham, dah jatuh balik. “Sorry. I balik dulu.”
Aisyah hanya mengangguk.

Tak sampai pun lima tapak Lukman melangkah, Afiq sampai. Bergegas dia turun dari kereta bila dia tengok Lukman ada di situ. Hujan yang masih menggila diredah. Nafas lega dihela. Dia ingatkan Lukman nak apa-apakan Aisyah. Tapi, bila dilihat Aisyah hanya beriak biasa dan Lukman pun berlalu tanpa sepatah kata, Afiq menganggap tiada apa-apa yang serius terjadi.Cuma satu yang dia pelik. Kenapa Lukman yang membelakangkan Aisyah tu.. nampak macam tengah senyum?

“Sorry lambat.” Afiq menuturkan dengan riak bersalah. Curiga yang bertamu di hati apabila melihat Aisyah berjumpa Lukman tadi, dibiar terbang.

Aisyah tarik senyum tanpa perisa. “Takpelah. Jom, gerak sekarang. Saya dah sejuk ni.” Tangan dibawa mengusap bahu yang sejuk dek air hujan yang terkena baju.

“Jap. Saya ambik payung.”

Belum sempat Aisyah menolak, Afiq dah meredah hujan ke kereta. Payung bertukar tangan. “Awak macam mana?” Aisyah bertanya pelik bila sedar yang Afiq yang dah basah lencun hanya mengambil payung untuk dirinya sahaja.

“Dah basah dah pun. Kalau pakai payung pun basah jugak.” Afiq tersengih.

Aisyah hanya mampu mengiakan. Ikut suka awak lah Afiq..Rasa penat nak bercakap. Hatta nak bercerita tentang kes hampir diragut pun tak daya.

“Aisyah..” Afiq memanggil setelah separuh perjalanan ditemani sepi.

Kepala dikalih memandang Afiq. “Apa?” Lemah Aisyah menjawab. Sungguhlah dia rasa macam nak demam je.

“Nah.” Sepatah kata dihulur bersama kot hitam yang diambil di tempat duduk belakang. “Pakailah, sejuk kan?”

“Thanks.” Kot disarung ke badan. Waktu-waktu macam ni memang tak boleh nak fikir dah. Yang penting, panaskan badan.

Aisyah senyum sendiri. Sungguhlah Afiq tu caring. Banyak dah boleh buat point untuk dipilih ni. Dan ada satu kata-kata Afiq yang buat dia rasa nak benam kepala dalam sawah padi Tok Ngah dekat kampung nuu.

“Aisyah.. Kalau saya cakap awak jangan marah eh.”

Aisyah jongket kening. “Try me.”

“Jangan pakai baju kurung tu lagi lain kali. Bila kena hujan, err.. nampak bahu, lengan.” Afiq menutur perlahan. “Seksi yang buat saya seksa.” Dan ayat akhirnya makin perlahan.

Aisyah tersenyum mengingat. Rasa macam pipinya dah merah berbahang akibat malu yang amat. Sakit kepala yang menyerang membuatkan senyumannya mati. ‘Haish, dia mai dah.’ Mata dipejam seketika. ‘Tidur dekat-dekat nak maghrib ni tak elok.’ Teringat pesan Tok. Tapi, kepala yang semakin berat membuatkan mata Aisyah terpejam rapat. Pesan Tok entah kemana.
***
Allahuakbar Allahuakbar.

Laungan azan membangunkan Aisyah. Dah subuh ke? Mata digosok-gosok. Jam di dinding dilihat. Mata dibuka besar kecik. Pukul 8.35 malam? Like seriously?! Aku tak maghrib lagi nih! Hailah, tidur lagi dekat nak maghrib.

Terkocoh-kocoh Aisyah berlari ke bilik air. Baru kaki nak jejak lantai bilik air, pintu bilik diketuk. Siapa pulak nih? Kunci bilik dibuka. Terjengul raut kerisauan Puan Salmah. “Kenapa ma?” Eh? Suara aku apasal pelik semacam ni?

Puan Salmah kerut dahi. “Suara Aisyah kenapa? Demam eh? Tadi puas mama ketuk pintu tak bersahut.” Tangan Puan Salmah meraba dahi Aisyah. “Ya Allah, budak ni. Pergi solat Isyak cepat. Lepas tu turun bawah, and kita pergi klinik. Panas sangat ni.”

Aisyah berdehem-dehem untuk membetulkan suara. Tapi, tetap suara itik juga yang keluar. Digagahkan jugak diri nak bercakap. “Takpelah ma. Panadol kat dalam peti tu berlambak-lambak. Aisyah nak solat Isyak dengan maghrib sekali ni. Tertido tadi.”

Puan Salmah geleng kepala. Kalau itu yang dikata Aisyah biarlah. Tapi, dia takkan bagi kompromi kalau esok demam Aisyah tak kebah-kebah. “Dah, solat lepastu turun dinner. Then, makan panadol. Tapi, kalau demam tu tak hilang, wajib pergi klinik.” Perkataan wajib ditekan.

Aisyah mengangguk. Pintu bilik ditutup bila Puan Salmah dah beredar ke dapur di tingkat bawah. Rancangan nak solat dan qada solat diteruskan kemudiannya.
***
Selesai makan malam, Aisyah melangkah lemah ke tingkat atas, menuju ke bilik. Dah tak larat nak kisah pasal benda lain. Cerita yang ditayang dalam tv tu pun, dia buat tak endah je. Padahal cerita Vanilla Coklat tulah yang dia duk tercongok tunggu tiap-tiap Selasa. Tapi malam ni, badan dia seriously tak mampu nak cope dengan mata. Rasa nak tidur je.

Elok, mata terpejam, kepala memutar balik mengingat istikharah yang dibuat malam semalam. Dia mintak, diberi petunjuk siapa jodoh terbaik buat dia. Jodoh yang boleh melindungi dan menjaga dia serta yang sentiasa mengingatkan dia akan Sang Pencipta. Dan kejadian tadi, buat dia makin keliru. Lukman yang datang membantu ketika dia amat perlukan bantuan dan Afiq yang menitip pesan tentang menjaga kehormatan diri. Antara Lukman yang pernah dicintai dengan Afiq yang baru nak dikenal hati budi. Lukman yang pernah curang, kini kembali menagih cinta dan Afiq yang berani meluah rasa dan berjumpa ibu bapa.

Serabut dan kusut. Dalam demam macam ni, Aisyah dah rasa malas nak memikir. Biarlah masa yang menentukan. Tolak hari ni, tinggal lagi empat hari cabaran dia kepada Afiq. Biarlah masa empat hari tu yang menentukan siapa yang terbaik buat dia. Andai Afiq jodoh terbaik, dia redha. Jika Lukman yang lebih layak, dia pasrah. Walaupun Lukman pernah curang, manusia boleh berubah. Segalanya diserah kepada takdir.

Saturday, 4 August 2012

Unknown 4

Afiq benar-benar mengotakan janji. Seawal 7.00 pagi dia dah terpacak betul-betul depan rumah Aisyah. Aisyah yang pada waktu itu sedang bersiap-siap, cepat-cepat merapikan diri bila Puan Salmah memberitahu bahawa Afiq sudah menunggu. Baju kurung moden putih berbunga merah jambu dipadankan dengan tudung warna senada. Hmm, perfect! Pelembap bibir dioles sedikit, cukup untuk tak nampak pucat. Ok, I’m done!

Kaki menuruni tangga dengan langkah yang laju. Bimbang Afiq menunggu terlalu lama. Sampai di tingkat bawah, Afiq dilihatnya sedang minum bersama Puan Salmah dan Encik Rashid.

“Assalamualaikum.” Salam diucap buat semua yang ada di meja makan ketika itu.

“Waalaikumussalam.” Tiga suara menjawab salam.

“Breakfast dulu Syah.” Puan Salmah mengajak. Afiq hanya memerhati. Encik Rashid tekun membaca suratkhabar di tangan.

Aisyah berfikir sejenak. “Dah lewat…” Ayatnya ditarik meleret. Wajah Puan Salmah yang ala-ala nak merajuk dipandang. “Tapi, sebab mama, Aisyah breakfast lah jugak.” Aisyah tersengih. Afiq menghirup teh yang disediakan. Cuba sembunyi senyum di sebalik cawan. Nakal betul!

Aisyah berjalan menghampiri meja makan. Afiq bangun. Menarik kerusi di sebelahnya. ‘Hadoi! Ni kat rumah aku lah Encik Afiq….’ Walau hati dah malu yang amat dengan mama dan papanya, senyuman nipis turut diberi buat Afiq. Tanda menghargai.

Puan Salmah pandang Encik Rashid. Bermain isyarat mata, awak-ada-buat-macam-ni-kat-saya?

Encik Rashid menjeling, tak-padan-dengan-tua.

Puan Salmah hanya mencebik.

“Pa, ma, kitorang pergi dulu.” Suara Aisyah memecahkan sketsa bisu mereka di meja makan. Kerusi disorong ke bawah meja. Aisyah menghampiri mama dan papanya. Menghulur tangan lalu bersalam. Afiq bersalam dengan Encik Rashid kemudiannya.

“Kitorang pergi dulu uncle.”

 “Terima kasih tolong hantar Aisyah, Afiq.”

Afiq hanya senyum dan mengangguk. “Assalamualaikum.”
***
“Kenapa lambat?”Aisyah buat muka cemberut. Saja nak kenakan Afiq!

Afiq tengok jam di tangan. Baru pukul 7.30. Dah kenapa macam nak mengamuk ni? “Awak bukan masuk office pukul lapan ke?”

“Saya nak masuk kerja awallah hari ni.”

Owh. “Ok, sorry. Manalah saya tau.” Afiq masuk kereta. Suis dipulas, menghidupkan enjin kereta. Kaki bersedia menekan minyak. Bismillah.. Here we go!

Dia mintak maaf? Hahaha, Aisyah gelak jahat dalam hati. Astaghfirullah.. Pagi-pagi dah buat dosa. Ada ciri-ciri suami yang cepat mengalah ni. Dalam diam, Aisyah menilai. Gatal jugak kau eh Aisyah!

Afiq menekan punat radio. Bosan jugak bila senyap sunyi je dalam kereta.

Tiba-tiba, Aisyah bersuara. “Kereta saya bila siap ya?”

“Mungkin esok.” Afiq beri jawapan pendek.

Yahoo! Esok boleh naik kereta sendiri dah. “Awak tolong ambik kan? Thanks ye.”

“No problem. Nanti saya hantar kat rumah awak.”

“Err. Takpe ke? Segan lah saya macam ni. Why don’t you bring me along ke bengkel tu? Then, saya ambik kereta saya dari situ terus. Takyah awak susah-susah nak hantar. Lagipun, kereta awak takkan nak tinggal kat situ kan?” Aisyah memberi cadangan. Konon kesiankan Afiq, padahal dia dah tak nak terhutang lebih banyak budi. Kang, tergadai hati.

Afiq pandang Aisyah sekilas. Riak Aisyah dilihat seketika. “Pun boleh. Dalam pukul 5 saya datang office ambik awak esok.”

“Hmm, okay. Eh, dah sampai.”

Afiq memberhentikan kereta. Lah, tak perasan pulak aku, dah sampai rupanya! “Orite Aisyah. Petang nanti tunggu saya kat sini je. Saya ambik.” Disebabkan pejabat Afiq dan Aisyah sehala, memang tiada masalah untuk Afiq hantar dan ambik Aisyah. Kalau jauh sekalipun, lagi dia suka!

“Thanks banyak-banyak Afiq. Tapi, petang ni saya balik dengan kawan saya je lah. Taknak menyusahkan awak.”

Afiq senyum gaya macho habis. Konon nak buat Aisyah cair. “Welcome. Just wait for me here. I send, and I’ll pick you up. No is unacceptable.”

“Hmm. Up to you.” Tak kuasa aku nak bergaduh pagi-pagi ni. Pintu kereta dibuka. “Assalamualaikum.” Aisyah menutup pintu kereta Afiq dengan cermat.

Cermin diturunkan. “Waalaikumussalam.” Tangan dilambai. Dan BMW hitam tu menderum pergi.

Aisyah menekan butang lif. Baru saja lif terbuka, dia terus meluru masuk. Butang ke tingkat 10 ditekan. Menanti dengan sabar sebelum sampai ke pejabatnya.

Kaki menjejak ruang bilik khasnya. Punggung dilabuhkan di atas kerusi. Meregangkan badan sebelum membuka komputer di hadapan. Banyak benda nak kena siap. Dateline dahlah nak habis dah! Susah jugak jadi engineer ni. Huh, tangan mula bergerak di atas tetikus. Lakaran yang terpampang di skrin komputer ditarik-tarik. Adjust sana, adjust sini. Haish, kepala Aisyah tergeleng-geleng.

Bunyi pintu diketuk mengganggu konsentrasi Aisyah seketika. Ni siapa pulak duk mengetuk pintu pagi-pagi ni? “Masuk.” Arahan diberikan.

Seketika, terjengul wajah Fina. “Assalamualaikum!” Salam dilaung gaya Allycats. Start dah perangai tak semengah dia!

“Waalaikumussalam. Pagi-pagi dah menyibuk depan bilik aku ni kenapa?” Aisyah lontar soalan kejam.

“Ceit, ada ke aku datang disambut dengan ayat-ayat dingin serupa ais gitu?” Fina keluar ayat novel. Kerusi depan meja Aisyah ditarik, lalu dia duduk tanpa dijemput. “I saw someone turun dari BMW tadi.” Kening dijungkit kepada Aisyah.

“Apa kena mengena orang tu dengan aku?” Aisyah buat tak faham. Fina ni bukan boleh dilayan sangat. Nanti macam-macam dia fikir.

Fina senyum senget. “Takde kena mengena ke, kalau yang turun dari kereta tu diri kau sendiri?” Nak buat tak faham eh? Aku malas dah main kias-kias. “So, tell me. Who’s that, what’s happening and everything.”

Perlu ke? “Malas lah aku. Baik kau keluar and buat kerja. Datangnya bos kesayangan kau, mau tak tido malam ni duk siapkan semua benda alah ni.” Tangan mengemas kertas yang bersepah. Lakaran di dada komputer kembali ditatap. Berfikir design yang sesuai dengan kehendak pelanggan.

“Halau nampak?”

“Ni bukan halau, tapi jemputan.” Mata dihala ke arah Fina. “Jemput keluar Cik Fina..”

Hahaha. Fina gelak. Kalau dah taknak cerita, paksa la sampai mati pun, macam tu la jugak. “Fine, fine. Aku keluar. Tapi, tak bermakna cerita kau tamat. Aku akan tuntut nanti!”

“Yeah, whatever. Dah, dah. Keluar sana.”

Fina angkat kaki, berlalu dari bilik Aisyah. Sampai di depan pintu bilik, dia menjelirkan lidah. Aisyah hanya tergelak.
***
Langit nampak mendung. Jam dah bergerak ke angka 5 lebih. Aisyah berkemas. Penat duduk lama-lama atas kerusi. Badan diregangkan. Huarghhh, mengantuknya!
Lepas dah pastikan segalanya teratur, kaki melangkah malas keluar dari bilik. Menuju ke lif untuk turun ke bawah.

Bila kaki dah jejak luar syarikat. Aisyah pandang kiri kanan. “Mana pulak Afiq ni?” Tadi beriya mesej suruh aku tunggu depan pejabat 5.30. Jam di tangan dilihat. “Lah, baru pukul 5.20. Ada 10 minit lagi rupanya.” Tangan dimasukkan ke dalam handbag. Menggagau sesuatu. Ahha, jumpa dah! Earphone disambung ke handset.

Langkah dibawa menuju ke bustop. Mesej dihantar kepada Afiq.

+Saya tunggu dekat bustop luar.

 Kemudian, ibu jarinya berlari di atas skrin, mencari fungsi radio dan memilih frekuensi.
Selang beberapa minit, satu mesej diterima.

-Okay. Sorry lambat. Traffic jam.

Owh.. Jem rupanya.
+Np.

Langkah ke bustop dipanjangkan. Tengok langit macam dah tak sabar-sabar nak curahkan hujan. Dan, betul telahan Aisyah. Belum pun kaki jejak bustop, hujan turun mencurah-curah. Nasib je bustop tu dekat. Berdesup dia lari menyelamatkan diri.

Bila dah sampai bawah bumbung bustop, Aisyah tercungap-cungap macam ikan tak cukup oksigen. Hiperbola gila! Padahal bukan jauh mana pun dia lari. Aisyah mengambil tempat di salah sebuah bangku. Baju dan tudung terasa sedikit basah. Waa, nampak lengan lah! Baju dikibas-kibas. Tolong lah cepat kering!

Sambil mengibas baju, bibir tak henti mengikut alunan lagu My Love dari kumpulan Westlife. Lagu lama yang menjadi favourite dia. Kepala dipalingkan ke kiri. Saja nak tengok-tengok apa yang ada di sekitar. Tapi, hujan yang lebat menyukarkan pandangan.

Masa tu, baru dia perasan, ada sorang mamat dok tengok-tengok dia. Kepala ditunduk memandang kaki. Hati dah rasa tak sedap. Mana Afiq ni?

Dari ekor mata, Aisyah nampak jarak antara mereka semakin dekat. Dah kenapa yang datang dekat-dekat ni? ‘Kalau menjerit, sure takde orang dengar. Nak lari pun, hujan lebat gila. Kalau stay, kang aku yang jadi gila.’ Aisyah bermonolog sendiri.

Dalam tengah berfikir, terasa tangannya dipegang. Kuat dan kemas. Memang tak sempat lah nak lari. Hati dah macam nak meletup. ‘Ya Allah, selamatkanlah hamba-Mu ini.’

Thursday, 2 August 2012

Unknown 3

Dia tau Afiq kecewa. Tapi, dia tak sanggup terima kata-kata Afiq. Dia takut dia pulak yang frust menonggeng disebabkan terburu-buru buat keputusan bersama Afiq yang baru dua hari pernah bersua muka. Tak sampai seminggu dia kenal Afiq dan dia tak yakin dia akan bahagia dengan orang yang boleh dianggap stranger. Sedangkan Lukman yang dah separuh dekad dia kenal pun boleh ‘dump’ kan dia macam sampah.

“Huh!” Terbit satu keluhan kecil dari bibirnya. Baru sahaja Aisyah ingin membiarkan mindanya melayari dunia khayalan tanpa sempadan, dia menerima satu mesej. Afiq! Slide buka kekunci disentuh, lalu kotak mesej dibuka.

+ Cinta dalam hati saya hadir tanpa paksaan. Dan saya takkan paksa ia pergi dari jiwa saya.  Saya harap awak boleh pertimbangkan perasaan saya.

Siap buat ayat bunga-bunga bagai! Tiba-tiba, Aisyah rasa nak bagi peluang dekat Afiq.

- Kalau benar hati saya milik awak, Allah pasti permudahkan segalanya. Saya bagi awak satu minggu untuk buat saya terpikat dekat awak.

Send!

Huh! Kerja gila! Allah! Menyesallah pulak.

Dalam menunggu mesej balasan daripada Afiq, deringan telefon membuatkan Aisyah terkejut. ‘Mesej jelah, main telefon-telefon pulak!’ Aisyah menggumam sendiri.

“Assalamualaikum.” Salam dihulurkan kepada pemanggil di talian.

“Waalaikumussalam. Awak betul-betul bagi saya peluang?” Suara Afiq kedengaran ceria.

Aisyah tersenyum kelat. Walaupun, ada sikit rasa menyesal sebab memberi cadangan sebodoh itu. Dan dia faham soalan Afiq. “Siapa kata saya bagi awak peluang?” Kaki diangkat menghala ke balkoni luar. Keluh kesah Afiq jelas kedengaran. “Saya cuma suruh awak buat saya jatuh hati dekat awak. Kalau awak berjaya, then saya bagilah chance dekat awak.”

“Okey. Saya sahut cabaran awak.” Suara Afiq jelas kedengaran bersemangat. “Tapi, awak kena kenalkan saya dengan parents awak dulu.”

“Erk? Apa kena mengena mak ayah saya dalam hal ni?”

Afiq ketawa. “So, nanti mudahlah saya nak laksanakan cabaran awak. At least, parents awak tau dengan sape awak berkawan. Saya taknak dituduh cuba buat apa-apa yang tak baik pada awak.” Afiq diam.

Aisyah berfikir. Betul jugak kata Afiq tu. “Okey. Esok, pukul 11 pagi, awak jumpa saya dekat taman depan hospital besar. Dari situ, kita bertolak ke rumah saya.” Entah apelah tanggapan parents aku…

“Okey, saya tak sabar nak jumpa your mum and dad. After all, they are my in-law-to-be.”

In-law-to-be? “Huh, yakinnya awak! Saya tak pernah bagi apa-apa jaminan. Ingat tu!”

“Saya tak perlukan jaminan awak, sayang. Saya yakin dengan semua petunjuk dari Allah. Kita memang ditakdirkan bersama. Sebagaimana Adam perlukan Hawanya, macam tu jugaklah Afiq perlukan Aisyah dalam hidup.” Panjang celoteh Afiq menyerap jauh ke dalam jiwa Aisyah.

Hish! Seram sejuk lah pulak aku malam ni. Relax Aisyah! Jangan gelabah! Kalau kau cair, maknanya dia dah berjaya tawan hati kau. Padahal tak sampai satu hari pun lagi cabaran kau bermula. Jaga maruah kau Aisyah! “Saya tak tau mana awak dapat keyakinan yang tinggi melangit Afiq. Tapi ingat, awak hanya ada seminggu untuk buat saya terpikat.” Sekali lagi dia rasa menyesal. Perlu ke dia mengingatkan Afiq tentang tempoh cabaran tu, seakan-akan dia benar-benar ingin berikan Afiq peluang?

“Alright, Aisyah. Jumpa esok. Selamat malam. Assalamualaikum.”

“Waalaikumussalam.”

Klik. Talian dimatikan. Aisyah termenung seketika. Jam di dinding bilik dilihat sekilas. 9.30 malam. Dia keluar dari bilik dan pergi ke ruang tamu.

“Mama, papa, esok kawan Aisyah nak datang. Pukul 11 lebih. Boleh?”

“Siapa Aisyah, Fina ke?” Encik Rashid menyebut nama Fina tatkala mindanya teringatkan kawan Aisyah itu.

“Err, bukan pa. Kawan lelaki. Papa belum kenal dia lagi. Nama dia Afiq.” Takut-takut Aisyah berbicara.

Encik Rashid main jongket-jongket kening dengan Puan Salmah. “Sejak bila anak papa ada special boyfriend ni?”

“Tu lah pasal. Diam-diam ubi berisi..!” Puan Salmah menyampuk.

Aisyah sungging senyum terpaksa. “Takdelah. Bukan boyfriend, kawan je. Dia just nak kenal-kenal dengan papa and mama. So, boleh ke?”

“Boleh Aisyah.. Nanti mama masak sedap-sedap. Aisyah tolong tau.” Puan Salmah kenyit mata kepada Encik Rashid. Aisyah hanya mengangguk.

“Good night ma, pa.” Aisyah menyalam tangan papa dan mamanya lalu segera ke bilik tidur.
***
“Sorry, sorry, saya lambat.” Aisyah kalut memohon maaf. Bimbang disangka seorang yang sering mungkir janji. Jatuhlah saham nanti!

“It’s okay. Saya sanggup tunggu awak sampai bila-bila.” Afiq pandang Aisyah yang nampak termengah-mengah.

“Apa-apa jelah. Jom.”

“Pergi mana? Kahwin? Jom!” Semangat Afiq menutur kata. Dalam hati, dia dah gelak golek-golek tengok muka Aisyah yang merah padam.

“Hish, tak kuasa! Cepatlah, nak pergi rumah saya ke tak ni?!”

Afiq koyak sengih. Marah la pulak..! Tapi… Comel! “Okey, okey. Let’s go. Awak naik kereta saya kan?”

Ek eleh mamat ni. Dah nampak aku datang naik teksi, lagi mau tanya! “Takdelah, saya jalan kaki. Awak ikutlah dengan kereta.” Macam cadangan bodoh je.

Afiq pelik. “Kenapa jalan pulak? Kereta kan ada.”

Sakitnya hati aku…! “Kalau dah tau, sape suruh tanya. Dah jelas-jelas saya datang naik teksi tadi.”

Sekali lagi Afiq tersengih. Memang salah aku pun. Padan la dengan muka sendiri! “Ala, awak nih. Nak gurau pun sentap.”

“Apa sentap, sentap? Dahlah. Melayan awak ni, sampai tahun depan pun tak habis.” Afiq dijeling. “Cepatlah! Dah lewat ni!” Menonong dia jalan tinggalkan Afiq di belakang, Padahal dia tak tau pun yang mana satu kereta Afiq. Tiba-tiba..

“Aisyah! Kereta saya kat sini lah.” Afiq memanggil Aisyah yang sudah jauh. Disangkanya Aisyah marah kerana dia mempermainkan wanita itu.

Aisyah berhenti berjalan. Kaku untuk 5 saat. Malunya aku… Dia pusing belakang dan berjalan ke arah Afiq. Segera, dia masuk ke dalam perut kereta Afiq. Afiq yang setia menunggu dia masuk untuk menutup pintu langsung tidak dipandang.
***
“Dah lama ke Afiq kenal Aisyah?”

“Lama lah jugak uncle.” Afiq senyum.

Aisyah cuba untuk menyampuk membetulkan auta Afiq, tapi, bicara papannya mematikan niat Aisyah untuk menjelaskan perkara sebenar. Hish! Kata nak jujur, ni ape kes tipu-tipu nih?

“Owh, tapi, uncle tak pernah dengar pun Aisyah sebut nama Afiq. Apelah Aisyah nih. Ada kawan lelaki, tak bagitau pun.” Encik Rashid tengok Aisyah. “Aisyah, pergi tolong mama kat dapur.”

Aisyah akur. Dia bangun dari duduknya. Padahal, dia hendak sangat berada di situ. Bimbang Afiq meng’auta’ papanya lagi. Afiq dijeling dengan isyarat mata, awak-jangan-nak-menipu-ye!

Afiq senyum pada Aisyah. Dia tau Aisyah marah. Tapi, dia lagi tau apa yang dia buat. Dia kenyit mata pada Aisyah tanda, don’t worry.

Aisyah mencebik.

Afiq gelak.

Encik Rashid yang melihat adegan dua manusia di hadapannya kerut dahi. Tapi, tak lama kemudian, mereka menyambung bicara setelah Aisyah membawa diri ke dapur.

Setengah jam kemudian..

“Abang, Afiq jom makan. Aunty masak special untuk Afiq ni. Jom, jom.” Ujar Puan Salmah.

“Jom Afiq.”

“Okey.” Afiq senyum.

Mereka beriringan ke dapur.

Di meja makan, Aisyah menjeling ke arah Afiq yang rancak berbual dengan kedua orang tuanya. ‘Cepatnya ngam diorang ni. Apa ada chemistry ke?’ desis hati Aisyah.

Selesai makan, mereka berempat duduk bersama di ruang tamu. Jam menunjukkan pukul 1 tengahari. Afiq dijemput Encik Rashid untuk solat berjemaah. Afiq mengangguk bersetuju. Tepat jam 1.30 tengahari, solat Zuhur dimulakan dengan Afiq sebagai imam.
Hati Aisyah tersentuh. Suara Afiq yang mendayu-dayu membuatkan dia sebak. Selesai solat, mereka mengaminkan doa yang dibaca Afiq. Dalam hati, Aisyah turut mendoakan semoga dia terbuka pintu hati untuk Afiq sekiranya benar sudah tertulis jodoh mereka di Luh Mahfuz.

Selesai solat, mereka sekeluarga mengiringi Afiq yang hendak pulang ke muka pintu. Walaupun, mereka ada mengajak Afiq untuk makan malam bersama, pelawaan mereka ditolak dengan baik oleh anak muda itu.

“Saya balik dulu makcik, pakcik, Aisyah. Assalamualaikum.”

“Waalaikumussalam.” Serentak tiga suara kedengaran menjawab salam.
***
“Aisyah. Mai sini jap.” Encik Rashid memanggil Aisyah duduk di sisinya.

“Ada apa pa?” Aisyah melabuhkan duduk di sisi papanya.

Encik Rashid berdehem. “Aisyah dah lama kenal Afiq kan?” Muka Aisyah dipandang. “Afiq kata keluarga dia nak meminang Aisyah. Macam mana?”

Hah??? Lama? Meminang? Apa nih?! Aisyah kerut dahi. Muka dah macam orang yang tak faham bahasa Melayu. “Lama? Sape cakap Aisyah dah kenal dia lama? Dah ni minang-minang ni ape pulak pa?”

“Afiq la bagitau. Aisyah tak payah selindung lagi lah.” Encik Rashid senyum. “Papa and mama dah tau. So, I need you to decide now.”

Tiba-tiba Puan Salmah yang datang dari dapur menyampuk. “Buat cepat-cepat lah sayang. Mama dah tak sabar nak bermenantukan Afiq tu.”

Permintaan mengharap dari mamanya buat Aisyah tak sampai hati. Ape Afiq nih! Habis semua orang dia auta. Argh! Aisyah tak nak ma!! “Bagi Aisyah masa dua minggu.” Lain yang difikir, lain pulak yang diluah. “Aisyah masuk bilik dulu. Nak solat.” Senyum hambar diberikan buat mama dan papanya.

“Okey.” Serentak Encik Rashid dan Puan Salmah menjawab. Bunga-bunga kegembiraan terpancar di wajah mereka.

***

Sehari menginjak pergi. Mengurangkan jumlah seminggu yang dijanji, Bermakna tinggal lagi enam hari. Petang tadi, kereta Aisyah meragam. Mati di tengah-tengah bandar Kuantan.

Dahlah hari panas terik. Nak menapak ke rumah dah satu hal. Tapi, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tau. Afiq memang tuah buat Aisyah hari ini. Masa tengah-tengah berfikir nak kol siapa, muncul kereta Afiq dari arah bertentangan.

Afiq turun dari kereta yang diparkir di seberang jalan. Baju kemeja biru laut disinsing lengannya hingga ke paras siku.   Menyerlahkan daya tarikannya. Tapi, Aisyah takde masa nak tengok ketampanan Afiq. Padanya, kereta lagi penting. Afiq memang dalam list ke-100 yang dia akan kisah buat masa emergency macam tu. Dan, makhluk dalam list ke-100 tu lah yang tolong dia pada saat kritikal tersebut.

Aisyah tak berkelip tengok Afiq bukak bonet kereta. “Awak nak buat apa?”

“Nak buat salad buah.” Afiq jawab selamba.

Aisyah macam patung. Menunggu ‘salad buah’ Afiq siap. Tak berkutik sejengkal pun dari kedudukan asal di sisi kereta.

“Siap!”

Aisyah tersentak.

“Tapi, problemlah kereta awak ni yang.” Afiq seperti berfikir. “Kene repair. Jom, saya hantar balik.”

“Hah? Saya.naik.kereta.dengan.awak?” Satu-satu ayat disebut.

Afiq buat muka keliru. “Habis? Awak nak tinggal saya dalam panas terik ni ke? Tak kesian ke kat future husband awak nih? Kang hitam pulak masa bersanding nanti.”

Mata dikecilkan. Bengang betul dia dengan Afiq. Dahlah tengah panas ni, berasap betol! “Kereta saya takkan nak tinggal sini?”

“Owhh. Kereta nanti saya call mechanic. Kene repair ni. Jom.”

“Tapi, bahaya lah!” Aisyah bagi alasan. Tak betah sebenarnya berlama dalam kereta Afiq. Padahal 10 minit je nak sampai ke rumah dia.

Hish. Afiq geleng kepala. Sayang sangat kereta dia! “Yelah sayang. Kita tunggu sampai tow truck tu datang ek. Tapi, dekat tempat teduh lah sikit. Kesian abang ni hah. Dah terbakar.” Afiq tunjuk muka sedih. Konon nak bermanja.

Ya Allah! Geli telinga aku. “Awak ni kan, tak boleh bercakap macam orang normal ke?”

“Normal la ni. Okey, okey dah. Jom pegi sana.” Jari telunjuk dihala 90 darjah ke kiri. Menunjuk ke arah sepohon pokok rendang. Tak sanggup dia bertekak dengan Aisyah tengah-tengah panas macam ni.

Aisyah membawa kaki menghala ke arah yang ditunjuk Afiq.

5 minit kemudian, lori tunda yang ditunggu-tunggu sampai. Kunci diserahkan kepada pemandu lori tersebut yang meeemperkenalkan diri sebagai Abang Man.

“Terima kasih bang. Nanti apa-apa, call saya ye.” Afiq bersalam dengan Abang Man. Kad nama dihulur.
Abang Man hanya mengangguk.'

Aisyah kuis lengan Afiq dengan ranting kayu. Entah mana dia dapat benda tu. “Kenapa suruh dia call awak? Call saya jelah. Tu kan kereta saya.”

“Tak elok awak pergi dekat bengkel tu sorang-sorang. Biar saya je tolong ambik. Nanti saya hantar kat rumah awak. Bengkel tu dahlah dalam kawasan dekat dengan hutan. Apa-apa jadi dekat awak nanti, merana hidup saya.”

“Hmm. Jomlah balik. Dah lewat.” Aisyah takde mood nak bertelagah dengan Afiq. Lantak dialah nak cakap apa pun.

“Jom.”

Mereka memulakan langkah. Afiq berdiri di sisi kiri Aisyah. Banyak kereta yang lalu ketika itu. Tiba-tiba Afiq beralih ke sisi kanan Aisyah.

“Kenapa?” Aisyah pelik.

Afiq hanya tersenyum. “Kereta datang dari belah sana.” Tangan kiri diangkat menunjukkan hala kereta. “At least kalau jadi apa-apa, saya yang kena dulu.”

Aisyah kelu. ‘Sepenting ni ke aku pada dia?’ Soalan bergema dalam hati.

Masuk ke dalam kereta, mereka hanya senyap. Tiada pergaduhan, hanya kesepian. Aisyah berfikir. Afiq melayan lagu.

Aisyah turun dari kereta Afiq bila sampai di rumahnya. “Thanks.”

“Welcome sayang. Esok saya ambik awak pergi kerja ye. Bye, Assalamualaikum.”

Baru Aisyah hendak menolak, kereta Afiq menderum pergi. Tanpa sedar, ada senyuman meniti di bibir. Tak sabar menunggu esok!